در جشنواره ایده پردازی هوایی و هوانوردی مطرح شد؛

جای خالی محصول در جشنواره های ایده پردازی كشور

جای خالی محصول در جشنواره های ایده پردازی كشور دیجیتالر: تهران- اولین جشنواره ایده پردازی هوایی و هوانوردی با معرفی برترین ایده پردازان این حوزه شامگاه دوشنبه آخر یافت؛ برنامه ای كه برخی سخنرانان آن ضعف اصلی نظام ایده پردازی در كشور را نبود حمایت های جدی در تبدیل ایده ها به محصول و ثروت عنوان كردند.


به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران شامگاه دوشنبه میزبان برگزاری آیین اختتامیه اولین جشنواره ایده پردازی هوایی و هوانوردی با هدف شناسایی ایده های برتر هوایی و هوانوردی و همینطور تولید پیوند بین صاحبان ایده، دانشگاه ها، صاحبان سرمایه و فعالان صنعت و تولید زیرساخت برای تجاری سازی ایده های كاربردی در این صنعت بود.
رویدادی كه به قول مهدی تاج پور دبیرعلمی این همایش، به همت انجمن علمی دانشجویی دانشكده كارآفرینی دانشگاه تهران و انجمن علمی دانشجویی هوافضای دانشكده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و با همكاری ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همینطور اداره كل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران و با مشاركت انجمن های علمی و كارآفرینی هوافضا و دانشگاه ها، اتحادیه ها و كانون های دانشجویی سراسر كشور اردیبهشت امسال كلید خورد.
اما نكته اصلی و جالب توجه در سخنان مهمانان آئین اختتامیه اولین جشنواره ایده پردازی هوایی و هوانوردی، وجود ضعف در نظام ایده پردازی در كشور و نبود حمایت های جدی برای تبدیل به محصول نهایی و ثروت بود؛ به صورتی كه به اعتقاد بعضی از آنان برگزاری هزاران جشنواره اینچنینی ثمره ای برای كشور به دنبال نخواهد داشت.

** استفاده نكردن از ظرفیت نیروی انسانی پویا؛ بزرگترین چالش كشور
معاون امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در این آئین طی سخنانی با تشكر از انجمن علمی دانشجویی دانشكده كارآفرینی و همینطور انجمن علمی دانشجویی هوافضای دانشكده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تمام بخش هایی كه در برگزاری چنین جشنواره ای با وجود انواع مشكلات شركت داشتند، اظهار داشت: به رغم اینكه با كاستی ها و مشكلات فراوانی در كشور مواجه هستیم اما از ظرفیت های موجود مانند توان دانشگاه و دانشگاهیان به صورت صحیح برای رفع این مشكلات استفاده نكرده ایم و این سرمایه مغفول واقع شده است.
دكتر مجید سرسنگی به وجود ظرفیت عظیم و بالقوه در انجمن های علمی دانشگاه ها و فعالیت حدود 180 انجمن علمی در حوزه های مختلف در دانشگاه تهران اشاره نمود و با بیان اینكه، معتقدیم این رقم در خاتمه برنامه توسعه سوم دانشگاه به حدود سه برابر یعنی بیش از 500 انجمن علمی افزایش می یابد، وضعیت استفاده از این ظرفیت عظیم را غیرقابل درك و سوال برانگیز خواند.
وی با اشاره به برگزاری انواع همایش هایی كه به صورت روزانه و با پیگیری و جدیت فراوان از جانب چند جوان خوش ذوق، معتقد و سخت كوش انجمن های علمی دانشگاه تهران برگزار می شود، اظهار داشت: شاید برگزاری اینگونه همایش ها حتی از توان برخی دستگاه های عریض و طویل دولتی هم خارج باشد.
معاون امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران ادامه داد: اگر این سازمان های عریض و طویل ما بخشی از ماموریت خویش را به جوانان دانشجو بسپارند، به صورت حتم خیلی از كارها سریعتر، بهتر و ارزان تر تمام شده و به ایجاد فضای نشاط و امیدواری در جامعه هم كمك شایانی خواهد نمود.
وی عدم استفاده از ظرفیت عظیم و پویای جامعه در بخش های مختلف ازجمله دانشگاه ها را از چالش های فعلی كشور دانست و با تاكید بر شناسایی و استفاده از این ظرفیت ها اظهار داشت: اگر از بین 180 انجمن علمی دانشگاه تهران تنها 100 انجمن علمی برنامه های علمی اینچنینی برگزار كنند، حداقل 50 برنامه پربار در كشور خواهیم داشت؛ ازاین رو با یك سرمایه گذاری اندك می توان طیف عظیمی از دانشجویان را فعال كرد.

** نبود مكانیزم تبدیل ایده به محصول حلقه مفقوده در كشور
معاون امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با اشاره به اینكه در كشور ما حلقه مفقوده ای بین ایده و محصول وجود دارد، اظهار نمود: تجربه نشان داده است كه گاهی اوقات ایده های بسیار خوبی وجود دارد اما در مكانیزم تبدیل آن به محصول ضعف داریم؛ چراكه خیلی از ایده پردازان گله مند هستند كه به دلایل مختلفی كه به آنها اعلام شده نتوانسته اند ایده های خویش را به محصول تبدیل كنند.
سرسنگی ادامه داد: اگر به این حلقه مفقوده توجه نشود، حتی برگزاری هزاران جشنواره اینچنینی و بهتر از این هم هیچگونه فایده ای برای كشور نخواهد داشت؛ چراكه بعضی از جوانان با اشتیاق می آیند و ایده هایی طرح می كنند اما بعد می بینند هیچ اتفاقی نمی افتد، ازاین رو سرخورده شده و بحث فرار مغزها پیش می آید كه همواره از آن گله می نماییم.
معاون امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران اظهار داشت: نخبگان كشورمان به علت اینكه احساس می كنند در كشور به صورت جدی از ایده های آنان حمایت نمی گردد تا به سرانجام برسند، به سایر كشورها می روند.

** در نبود پارك علم و فناوری دانشگاه در جشنواره ایده پردازی
سرسنگی در ادامه به نكته جالبی اشاره و ضمن اظهار تاسف از اینكه در پوستر اولین جشنواره ایده پردازی هوایی و هوانوردی نام پارك علم و فناوری دانشگاه تهران نیست، اضافه كرد: این درحالی است این پارك یكی از سرآمدترین پارك های علمی و فناوری كشور و حتی خاورمیانه است.
وی ادامه داد: از همان ابتدا كه بحث ایده پردازی و جشنواره عنوان شد، باید ایده پردازان و نخبگان برای برخورداری از امكانات و عملیاتی و اجرایی شدن ایده ها در كنار این پارك قرار می گرفتند.
سرسنگی تصریح كرد: برگزاری جشنواره ایده پردازی و عرضه ایده های ناب، اقدامی بسیار شایسته است اما یك ایده هنگامی كامل می گردد كه تبدیل به یك محصول نهایی و قابل استفاده گردد.
وی با بیان اینكه، ایده مانند یك اثر هنری همچون خلق داستان، موسیقی و نقاشی است، اضافه كرد: این اثر هنگامی كامل می گردد كه در مخاطبان جامعه قابل استفاده و اثرگذار باشد، اینكه یك نقاش یا موزیسین در یك جایی چندین سال هم نقاشی و یا موزیك تولید نماید اما كسی از آن استفاده نكند، دارای هیچگونه فایده ای نیست.

** جای خالی انجمن های علمی تبدیل ایده به محصول در دانشگاه ها
معاون امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با تاكید براینكه بحث تبدیل ایده به محصول چندان در مراكز علمی و دانشگاهی جدی گرفته نشده است، اعلام نمود: معاونت فرهنگی دانشگاه به واسطه مسئولیت و وظیفه ای كه برای انجمن های علمی عهده دار است، از آمادگی لازم برای تولید جایگاه مناسب برای انجمن های علمی در حوزه تبدیل علم به ثروت و محصول و همچین كارآفرینی در پارك علمی و فناوری دانشگاه برخوردار می باشد.
سرسنگی همینطور با اشاره به اینكه، ایده پردازی تا هنگامی كه تبدیل به محصولی موردنظر ذهن ایده پرداز نشود كامل نخواهد شد، تصریح كرد: باید فرایند و بستر این تكامل در دانشگاه ها فراهم گردد.
وی اظهار داشت: بحث كارآفرینی یكی از محورهای مهم برنامه توسعه سوم دانشگاه تهران است و ما در این حوزه مسئولیت داریم چراكه هم اكنون دنیا دیگر دنیایی نیست كه دانشگاه كاری به كارآفرینی نداشته باشند و افراد تنها برخی مطالب را یاد بگیرند و یك مدرك مهر شده دریافت كنند، امروز باید برای مسئولیت های اجتماعی و آینده دانشجویان فكر نماییم و برنامه داشته باشیم.
سرسنگی با تاكید بر اینكه، دانشگاه های كشور باید روی مسئله كارآفرینی و نقش و حضور جدی دانشجویان در جامعه كار كنند، اضافه كرد: امروز مسئولیت دانشگاه ها در دنیا ساختن انسان های بهتر برای جامعه و افرادی است كه بتوانند در جامعه اثرگذار باشند، افتخار بعضی از دانشگاه های بزرگ دنیا آن است كه چه تعداد رییس جمهور، نخست وزیر و نماینده مجلس برای تولید تحول در دنیا تربیت كرده اند.

** ارتباط صنعت و دانشگاه در گرو بكارگیری اساتید آشنا به محیط كسب و كار
احمد بیرانوند مشاور عالی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم در این آئین یكی از راهكارهای اصلی جسوركردن دانشگاه ها به منظور توجه به حوزه كارآفرینی را، اولویت در بكارگیری اساتیدی دانست كه به حوزه اجرایی و كسب و كار هم آشنایی لازم داشته باشند.
وی اضافه كرد: نمی توان در حوزه دانشگاه كارآفرینی داشت و كسب وكار راه اندازی كرد اما اساتید این دانشگاه ها هیچ سابقه اجرایی در این زمینه نداشته باشند؛ این مسئله به صورت حتم برای تبدیل ایده به ثروت در محیط دانشگاه ها محدودیت بوجود آورده است.
مشاور عالی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی ادامه داد: صرف اینكه یك نفر با یك مدرك تحصیلی بالاتر بخواهد به دانشجویان درس دهد، نمی تواند برای آنها آینده كاری تولید كند؛ در بعضی رشته ها مشاهده می گردد كه یك دكتر یا فوق لیسانس بدون سنخیت رشته ای به دانشجویان غیرمرتبط درس می دهد. این مساله در حوزه كسب و كار یك آفت است.
وی با تاكید بر اینكه، ارتباط صنعت و دانشگاه نباید تشریفاتی باشد، اظهار داشت: اساتید باید به این حوزه توجه كنند؛ خیلی از اساتید تحصیلكرده هستند اما فرصت اینكه در دانشگاه تدریس كنند، ندارند درحالی كه باید از آنها هم كمك گرفته شود.

** شكوفایی در بخش هایی از صنعت، حاصل توجه به ایده پردازان
مشاور عالی ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش بنیان هوایی و هوانوردی معاونت علمی با بیان اینكه، به صورت معمول كسانی كه قدرت جسارت و اظهارنظر دارند، به حوزه ایده پردازی وارد می شوند، اضافه كرد: ارتقای فناوری و كسب امتیازات صنعتی بخش هایی از صنعت كشور، به صورت حتم حاصل ایده پردازی اتاق های فكر دانشجویی است.
بیرانوند با ذكر مثالی ادامه داد: برای مثال در حوزه خودرو هنگامی كه بحث ورق 206 عنوان شد، از همین حوزه جشنواره های ایده پردازی برتر، بخشی از این خودرو تبدیل به محصول داخلی شد و خیلی از هزینه ها كاهش یافت؛ از همان هنگام بحث عرضه پیشنهادات در خودروسازی افتتاح شد و تابحال هم ادامه داشته است.
وی با اشاره به اینكه در صنایع هوایی و هوانوردی به علت اینكه صنایع 'های تك' محسوب می شوند، ایده پردازی هم زمان بر است، اضافه كرد: ایده ها در این حوزه به راحتی به عمل تبدیل نمی گردد و چندین سال طول می كشد تا ایده دانشجویان این حوزه به مرحله عمل و بازدهی برسد؛ ازاین رو ممكن است آنان خسته شده و برای كسب درآمد اولیه جذب سایر بخش ها شوند.
بیرانوند ادامه داد: در صنعت هوایی چند سالی است كه بحث تجاری سازی مطرح شده است و كل صنایع هوایی در كشور ایران در حوزه دولت بوده است اما با همت معاونت علمی، صنایع هوایی از حوزه دولت خارج شده است و به حوزه های دانش بنیان با ایده های برتر سپرده شده و از اقتصاد دولتی خارج شده است.
وی با تقدیر از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: در دوره دوم این معاونت انرژی مضاعفی برای حوزه كسب و كار فناورانه گذاشته شده است و این به صورت حتم فرصت بسیار مناسبی برای تحكیم هرچه بیشتر ارتباط صنعت با دانشگاه ها است.
علمی ** 1836 **1834


1396/12/04
11:28:09
5.0 / 5
4799
تگهای خبر: ساخت , سرمایه , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات