دستاورد محقق ایرانی؛
مدیریت پسماندهای هسته ای با كانی بومی منطقه سبزوار
دیجیتالر: تهران- محقق واحد علوم و تحقیقات اثر كانی كلیوپتیلولیت (Clinoptilolite) بومی منطقه سبزوار را بر مدیریت پسماند هسته ای و جذب یون استرانسیوم بررسی نموده است كه نتایج بررسی ها، نشان از جذب این یون توسط كانی یادشده دارد.
به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، محیا فایضی دانش آموخته مقطع كارشناسی ارشد مهندسی هسته ای این واحد، درباره فعالیت های تحقیقاتی در این زمینه اظهار داشت: مدیریت پسماندهای هسته ای موضوعی مهم و پیچیده در صنعت سوخت هسته ای است و در صورت مدیریت نشدن صحیح پسماندهای هسته ای آثار مخرب آن گریبانگیر طبیعت، اجتماعات انسانی و در نهایت كره زمین خواهد شد.
وی با اشاره به اینكه یون استرانسیوم یكی از مهمترین عناصری است كه در پسماند هسته ای نیاز به مدیریت دارد، اضافه كرد: استرانسیوم چندین ایزوتوپ دارد؛ یكی از ایزوتوپ های مهم آن 90 SR، محصولی از شكاف هسته ای است كه با درنظرگرفتن نیمه عمر بیولوژیكی 30 ساله آن برای دفع، از محصولات خطرناك رادیواكتیو به حساب می آید.
به گفته فایضی زئولیت ها ازجمله تركیباتی هستند كه به علت خواص بی نظیری همچون غربال مولكولی، تبادل یون و رفتار كاتالیزوری و امتیازاتی مانند طبیعی و كم بها بودن، كاربردهای گسترده ای دارند.
وی اضافه كرد: با عنایت به مزیت هایی كه نانوذرات زئولیت نسبت به مواد متداول دیگر با اندازه میكرون دارند، امروزه توجه شایانی به این مواد در مدیریت پسماند هسته ای شده است.
فایضی با اشاره به اینكه در پروژه خود از نوعی زئولیت به نام كلینوپتیلولیت طبیعی منطقه سبزوار برای جذب یون استرانسیوم بهره برده است، اظهار نمود: نتایج نشان داد میزان جذب وابسته به PH بوده و با به كار بردن لیگاند باز شیف در ساختار زئولیت به میزان قابل توجهی جذب یون فلزی افزایش می یابد؛ به صورتی كه در محدوده PH پنج تا هفت و در شرایط بهینه تقریباً جذب كاملی مشاهده شد.
كلینوپتیلولیت نوعی زئولیت از مجموعه كانی ها است و شكستگی ناصاف دارد. از نظر شكل بلور پهن و كوتاه - رمبوئدر، رنگ سفید و قرمز، شفاف - نیمه شفاف، ناصاف، شیشه ای و مونوكلینیك و در رده بندی سیلیكات و منشأ تشكیل آن هیدروترمال است.
محقق واحد علوم و تحقیقات در رساله خود با عنوان «اصلاح سطح نانو بلورهای كلیوپتیلولیت طبیعی با استفاده از عوامل كمپلكس كننده N202 برای جذب و تثبیت یون استرانسیوم» به راهنمایی دكتر زهرا شیری یكتا و دكتر حمید سپهریان و مشاوره دكتر محمد رهگشای به بررسی مدیریت پسماندهای مضر هسته ای پرداخته است.
علمی**9157**1834
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
دیجیتالرelm@
https: //telegram.me
این مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب