كالاهای آی تی لوكس حساب می شوند؟

كالاهای آی تی لوكس حساب می شوند؟ دیجیتالر: با قرار گرفتن كالاهای فاوا در بخش كالاهای لوكس، عرضه ارز دولتی به فعالان این بازار در حالی متوقف می گردد كه واردكنندگان نه تنها نمی توانند با استفاده از ارز آزاد یا اعتبار مدتی كالا وارد كنند، بلكه گمرگ هم تنها ثبت سفارش و ترخیص كالا با شرایط بانكی را می پذیرد و كالاهایی كه پیش تر وارد شده اند نیز، پشت سد گمرك ماندند.


به گزارش دیجیتالر به نقل از ایسنا، یكی از حوزه های متاثر از نوسانات نرخ ارز، واردات كالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) است. در حالیكه با سیاست جدید دولت مقرر شد نرخ رسمی دلار 4200 تومان در نظر گرفته و نرخ های دیگر قاچاق محسوب شود، اما واردكنندگان كالاهای آی تی مدعی اند نه تنها دلار 4200 دولتی به راحتی در دسترس آن ها قرار نمی گیرد، بلكه برای واردات كالا با نرخ آزاد هم با مشكل مواجهند و این مورد گاها افزایش قیمت و كمبود كالا را سبب گشته است.

یكی از كالاهای فاوا كه در بازار با مشكل مواجه شده، لپ تاپ است كه مستقیما با استفاده از ارزهای خارجی خریداری می گردد. باآنكه روزهای انتهایی سال گذشته، با خبر كاهش نرخ واردات آن، انتظار می رفت با كاهش قیمت مواجه باشیم؛ اما نوسانات نرخ ارز و گران شدن دلار، تاثیر این كاهش تعرفه را خنثی كرد و باعث شد نه تنها لپ تاپ ارزان نشود، بلكه به قول متقاضیان بعضی از انواع آن در بازار به زحمت یافت می گردد.

كالاهای آی تی از گمرك ترخیص نمی شوند

گمرگ ایران با تك نرخی شدن ارز، تنها ثبت سفارش و ترخیص كالا با شرایط بانكی را می پذیرد. در این زمینه سیدمهدی میرمهدی -رئیس صنف اتحادیه فناوران رایانه- با اشاره به افزایش بالغ بر ۵۰ درصدی كالاهای آی تی در یك ماه اخیر، اظهار كرده بود: ثبت سفارش این كالاها از همان زمان اعلام دلار ۴۲۰۰ تومانی در ۲۰ فروردین، متوقف شده است و واردكنندگان ما نتوانستند چه با دلار ۴۲۰۰ تومان و چه قیمتی بالاتر كالا وارد كنند.

از طرفی محصولاتی كه پیش از این وارد شده اند، پشت سد گمرك ماندند و اجازه ترخیص به آن ها داده نمی گردد، فعالان بازار در این باره می گویند بانك مركزی اعلام نموده واردكنندگان حق ندارند واردات با استفاده از بدون انتقال ارز و اعتبار مدتی هم انجام دهند. در صورتی كه در صنف ما گاها از سه تا شش ماه از اعتبار مدتی استفاده می كردند. ما درخواست داریم دولت اجازه دهد بدون انتقال ارز كالا بیاوریم و حداقل از اعتباری كه داریم استفاده نماییم تا كالا وارد كشور شود و مردم استفاده كنند.

واردكنندگان كالاهای آی تی سردرگمند

اما در این راستا محمدباقر اثنی عشری -رئیس سازمان نظام صنفی كامپیوتر ای- هم در گفت وگو با ایسنا، اظهار نمود: بعضی از شركت ها با اعتبار خودشان بدون این كه وجهی پرداخت كنند، با طرف خارجی كار می كردند و كالاها به واسطه اعتبار آنها و آشنایی شان با شركت های خارجی، وارد گمرك شده است. پیش از این با استفاده از بانك و صرافی این پول پرداخت می شد، اما اكنون نرخ ارز تغییر كرده و آنها نمی دانند چه كار كنند.

وی درباره مشكلات پرداختی واردكنندگان توضیح داد: از طرفی ارزی برای این كالاها تخصیص نیافته و طرفی حواله ارز آزاد قاچاق حساب می گردد و جرم است. در عین حال اگر پول طرف مقابل را ندهند، اعتبار شركت و كشور زیرسوال می رود. بنابراین همه دچار یك سردرگمی هستند. اگر بخواهند كالاها را با ارز آزاد حواله كنند، به شكلی جرم به حساب می آید و نكته ی دیگر این كه نمی دانند چه طور باید قیمت گذاری كنند. این انتظار در بازار، افزایش قیمت و كمبود كالا را در بلند مدت منجر می گردد.

چرا فروشندگان كالا نمی فروشند؟

اثنی عشری در پاسخ به اینكه علت خودداری فروشنده ها از عرضه كالا چیست، توضیح داد: صنعت آی تی این طور نیست كه كسی كالایش را بلند مدت نگه دارد كه بعدا گران شود و بفروشد. اما هم اكنون اگر شما از یك واردكننده كالایی بخواهید، نمی داند با چه نرخی به شما بفروشد. اگر با دلار 4200 حساب كنند، معلوم نیست با همان نرخ بتواند دلار بگیرد و در صورت دریافت دلار 7000 تومانی، ضرر می كند؛ اگر هم با دلار 7000 تومانی كالایش را بفروشد و بعد دلار 4200 بگیرد، گرانفروشی كرده است.

رئیس سازمان نظام صنفی كامپیوتری با اشاره به اینكه سازمان به وزارت ارتباطات درخواست داده بودجه ای را به این جنس كالاها اختصاص دهد تا مساله حل شود، اضافه كرد: اگر شفاف سازی شود و بگویند تمام كالاهای آی تی ارز آزاد بگیرند و قیمت ها را بر اساس آن محاسبه كنند، شاید ابتدا شاهد افزایش قیمت باشیم اما بعد ثابت می شود؛ یا اینكه دلار 4200 تومانی را در دسترس قرار دهند كه در آن صورت باشد تغییر قیمتی آنچنانی نخواهیم داشت و دیگر كسی در بازار گران فروشی نمی كند.

در هر حال با قرار دادن كالاهای آی تی در بخش كالاهای لوكس، عرضه ارز دولتی به فعالان این بازار متوقف گردید و این مورد مورد انتقاد فعالان حوزه فناوری اطلاعات قرار گرفته، زیرا كالاهای آی تی در حقیقت پیشران اقتصاد محسوب می شوند. با روند صعودی نرخ ارز، قاچاق محسوب شدن واردات با ارزی غیر از آنچه از بانك مركزی تخصیص داده شود و در دسترس نبود ارز دولتی 4200 تومانی، كمبود كالای آی تی در بازار و افزایش قیمت را سبب گشته است. اكنون انتظار می رود در چنین شرایطی حداقل خواسته های صنف در نظر گرفته شود تا بازار كالاهای آی تی به ثبات برسد و مشكلات واردكنندگان، بازار و نیازمندان به این كالا حل شود.






1397/03/12
14:22:30
5.0 / 5
5652
تگهای خبر: فناوری , كامپیوتر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات