محققان نمونه ایرانی دستگاه تونل صدا را ساختند
دیجیتالر: تهران- محققان یك گروه استارتاپی موفق به طراحی و ساخت دستگاه ارسال صدا در جهت مشخص شده اند كه قیمت آن یك سوم تا یك ششم نمونه های مشابه خارجی است.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، یكی از مجریان طرح تونل صدا و مسئول فنی آن در مورد این دستاورد علمی توضیح داد: با استفاده از فناوری پایه مدولاسیون اولتراسونیك (فراصوت)، صدا را تنها در یك راستا ارسال می نماییم. اولتراسونیك معمولا شنیده نمی گردد و ما در این دستگاه كاری كرده ایم كه در نزدیكی گوش به صدا تبدیل گردد.
رضا منتظری نمین از گروه دیداب از استارتاپ های مستقر در شتاب دهنده دانشگاه صنعتی شریف، اضافه كرد: فرد تنها زمانی كه در جهت دستگاه قرار داشته باشد صدا را می شنود؛ این دستگاه دقیقا مانند لیزر صدا را در یك تونل مشخص در جهت فرد ارسال می كند.
وی افزود: صدا در حالت عادی هیچگاه قابلیت دریافت جهت ندارد؛ چونكه طول موج بلندی دارد ولی اولتراسونیك این قابلیت را در خود دارد با اینكه شنیده نمی گردد و ما روی قابلیت شنیده شدن آن كار كرده ایم طوری كه وقتی به گوش فرد نزدیك شد شنیده شود.
***نیاز به ارسال صدا در یك راستا باعث طراحی دستگاه تونل صدا شد
این دانش آموخته رشته مهندسی مكانیك در مورد تاریخچه و نیازی كه به تولید این دستگاه منجر گردید، تصریح كرد: عده ای از اعضای گروه ما در یك شركت آكوستیكی فعال بودند كه روی پروژه پانورامای خرمشهر در باغ موزه دفاع مقدس كار می كردند و كارفرما به این فناوری نیاز داشت تا در بخشی از باغ موزه صدای محدودی از فضای جنگ را پخش كند؛ از اینجا ایده آن شكل گرفت و انواع و اقسام طرح ها را آزمایش كردند تا این نمونه كه در واقع نمونه صنعتی است، اسفندماه 96 به نتیجه رسید.
وی در مورد این كه آیا این دستگاه نمونه خارجی هم دارد یا نه، توضیح داد: نمونه خارجی این دستگاه موجود است اما اولا شركت های تولید كننده به آسانی آن را در اختیار كشورهای دیگر قرار نمی دهند و دوم اینكه به علت فناوری پیچیده ای كه در آن به كار رفته بسیار گران است.
منتظری نمین در مورد قیمت این دستگاه هم اظهار داشت: قیمت نمونه های خارجی بین هزار تا دو هزار دلار است ولی قیمت نمونه صنعتی كه ما اكنون در دست داریم حدود سه میلیون تومان برآورد می گردد كه می توان گفت یك سوم تا یك ششم قیمت نمونه خارجی است.
وی در مورد ثبت دستگاه تونل صدا تصریح كرد: این دستگاه ثبت ملی شده است اما نمونه صنعتی آن دارای خصوصیات برجسته فنی است كه این خصوصیات را ثبت بین المللی می نماییم.
***دانش بنیان شدن و مواجهه با مسائل حقوقی فراوان
این دانش آموخته مكانیك در مورد تبدیل شدن گروه استارتاپی دیداب به یك شركت دانش بنیان هم اظهار داشت: دانش بنیان شدن كار دشواری نیست و من سابقه این كار را دارم ولی برای ورود گروه ما به این مرحله هنوز زود است؛ چونكه به محض ثبت شركت، مسائل حقوقی و مشكلات زیادی پیش می آید. ما هنوز تیم كوچك و نیازمند جذب سرمایه ایم.
وی در مورد كاربردهای دستگاه هم اظهار داشت: این دستاورد در بلندمدت تغییری بزرگ در نوع انتشار صوت است و در مكان هایی مانند نمایشگاه ها، فروشگاه ها، نگارخانه ها و موزه ها می توان از آن استفاده نمود. مثلا یك غرفه در نمایشگاه یا فروشگاه می تواند با استفاده از آن صدا را در جهت مشخصی منتشر كنند، یا در مرحله ای افراد از آن برای كاربری های شخصی در منزل و تماشای تلویزیون استفاده كنند تا صدا برای دیگران مزاحمت تولید نكند.
منتظری نمین در مورد اینكه آیا این دستگاه در صنایع پرسروصدا مانند چاپخانه ها هم كاربرد دارد، اظهار داشت: به شكل كنونی این قابلیت را ندارد، چونكه در این اماكن به هرحال سروصدایی تولید و در همه جهات منتشر می گردد فناوری های دیگری باید برای كاهش و انتقال آن در جهت مشخص به كار گرفته شود.
وی در مورد حمایت ها در شتاب دهنده شریف هم اظهار داشت: مكانی كه در اختیار داریم به علت شبكه سازی هایی كه با دیگر مخترعان و نخبگان می گردد و راهنمایی های اساتید بسیار مفید می باشد.
رضا منتظری نمین دانش آموخته مقطع كارشناسی در رشته مهندسی مكانیك، نیما جعفری فارغ تحصیل مقطع كارشناسی در رشته فیزیك و آریا معتمدی نژاد فارغ التحصیل رشته فیزیك در مقطع كارشناسی و مهندسی انرژی در مقطع كارشناسی ارشد از دانشگاه صنعتی شریف همچون اعضای تیم هستند كه موفق به ساخت این دستگاه شده اند.
این گروه كه یكی از تیم های حاضر در بخش رقابتی استارتاپ پیچ (معرفی 3 دقیقه ای استارتاپ ها و داوری موفق ترین گروه) الكامپ هم بود؛ بعنوان یكی از برنده های این بخش در روز پایانی ارائه شد.
علمی**9157*2017
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب