فناوری مالی و چالش ها

فناوری مالی و چالش ها به گزارش دیجیتالر كسب وكارهای نوپا در حوزه فین تك از بازیگران جدید و نوظهور اكوسیستم استارتاپی ایران به شمار می آیند، نقش آفرینانی كه به واسطه تراكنش های مالی، بیشتر از استارتاپ های دیگر در معرض چالش های اداری قانونی قرار می گیرند.


فین تك اصطلاحی است كه از تركیب دو مفهوم «finance» و «technology» بوجود آمده و به كاربرد فناوری و مدلهای كسب و كار نوآورانه در عرصه خدمات و سرویس های مالی گفته می گردد. شركت های فین تك در واقع استارتاپ هایی هستند كه سیستم های مالی فعلی را كه كمتر با نرم افزار سر و كار دارند، به چالش طلبیده اند. استارتاپ های فین تك برخلاف خدمات متداول بانكی، اغلب روی حل یك مشكل خاص تمركز می كنند و همین باعت می گردد كه قادر باشند تجربه كاربری منحصر بفردی را در محصولات خود پدید بیاورند.
آذرماه امسال یك پلت فرم پرداخت و انتقال وجه مطابق با موازین شریعت، در جایزه جهانی فین تك اسلامی 2018 كه در خلیج بحرین برگزار شد، توانست بعنوان تنها استارتاپ ایرانی شركت كننده جایزه بهترین پلت فرم پرداخت و انتقال وجه را بابت ارتقای یك كیف پول دیجیتال پایه به سطوح جدید با استفاده از شبكه اجتماعی و تحلیل داده ها دریافت كند. این تیم پیش از آن هم در مسابقه «فین استارز» كه توسط فرابورس ایران برگزار شد، مقام اول بین استارتاپ های حوزه بورس، بانك و بیمه را دریافت كرد.

**اولین شبكه اجتماعی
نیوشا جعفری ممتاز مانند اغلب دانشجویان برنامه نویسی، كارش را در همین رشته شروع كرد. ابتدای راه در حالیكه فكر می كرد مقرر است دو استارتاپ برای خودش راه بیندازد، شكست خورد. حاصل تلاش او و دوستانش اما راه اندازی نخستین شبكه اجتماعی مالی ایران بود كه بهمن 95 با سه سرویس انتقال وجه، دنگ و پرداخت جمعی وارد بازار شد.
او درباره استارتاپ های حوزه فین تك كه اكوسیستم جدیدی در كشور به حساب می آیند، به خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: یكی از مشكلاتی كه این اكوسیستم درگیر آن است، نبود قوانین مشخص برای چهارچوب فعالیت فین تك هاست كه ریسك فعالیت در این حوزه را زیاد می كند.
وی اضافه كرد: سال 96 یك سری قوانین پرداخت یاری از سوی بانك مركزی عرضه شد كه بر مبنای آن فین تك ها بتوانند در قالب قوانین عمل كنند. اما پیش از آن ما به جلساتی می رفتیم كه به ما می گفتند این ها خط قرمزند و نباید ردشان كنید. آن زمان قوانین مشخصی وجود نداشت كه بتوانیم در چارچوب آن حركت نماییم و گاها در عرضه خدمات با مشكل مواجه می شدیم. اما هم اكنون قوانین كمی در این حوزه مشخص شده اند.

** به كارت مقصد نیاز نیست
شبكه اجتماعی پیام رسان كه جعفری ممتاز و دوستانش راه اندازی كردند، برای ارتباطات مالی در بستر موبایل بوجود آمده و هدف از آن، عرضه روشی آسان و امن برای جابجایی پول در شرایط مختلف است. به قول جعفری، «زمانی كه می خواهید دنگ شام شب قبل، سهم خود در یك سفر مشترك را بپردازید و یا به صورت گروهی برای هدفی مشخص، پول جمع آوری كنید، می توانید تنها با ارسال پیام به فهرست مخاطبین تلفن همراه این كار را انجام دهید. از مزایای استفاده از این پلت فرم می توان اشاره نمود كه نیاز به داشتن كارت های مقصد نیست و نیاز مالی كاربران تنها با استفاده از ارسال پیام مرتفع می گردد.»
راه كسب درآمد این اپلیكیشن با استفاده از تراكنش های درون برنامه نیست و آنها كارمزدی از كاربران دریافت نمی كنند. اما راه درآمد آنها چیست؟ «به ازای تراكنش های درون برنامه ای از كاربران كارمزد دریافت نمی نماییم و تا این لحظه استفاده از اپلیكیشن ما مجانی است. علاوه بر كاربران عادی، هم اكنون ما با كسب و كارهای آنلاین و آفلاین بسیاری مواجه هستیم كه محصولات و خدمات خویش را در شبكه های اجتماعی عرضه می كنند، ولی برای فروش خود نیاز به بستر كیف پول، امكان پرداخت جمعی، سرویس های بانكی و به صورت كلی خدمات پرداخت به صورت شخصی سازی شده دارند. ما برای كسب و كار هایی كه نیاز به سرویس های پرداخت هستند، خدمات پرداختی متنوعی عرضه داده ایم كه هزینه ای متناسب با نیازمندی كسب و كارها جهت عرضه سرویس از آنها دریافت می نماییم.»

**ایده و تقاضا
این استارتاپ كارش را با حضور چهار نفر آغاز كرد و هم اكنون به صورت مستقیم برای 10نفر تولید شغل كرده است. جعفری معتقد است: مهم ترین سوالی كه یك استارتاپ باید به آن پاسخ دهد این است كه آیا برای ایده و فكری كه قصد اجرایی كردن آنرا دارد، تقاضایی وجود دارد؟ این از مهم ترین سوالاتی است كه در ابتدای راه باید به آن پاسخ داد.
«نو و جذاب بودن طرح و ایده به تنهایی نمی تواند عامل موفقیت باشد. در مراحل بعدی، باید ابعاد مختلف كسب و كار از جهت درآمد، هزینه ها و گروه های مشتری و... مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود، طرح و ایده مورد نظر مقیاس پذیر است و قابلیت رشد و بزرگ شدن در ابعاد مختلف را دارد یا نه؟»
وی اضافه كرد: خیلی از افراد این رویا را در سر دارند كه یك شبه «می توانیم كار خویش را راه بیاندازیم». فكر می كنند اگر استعفا دهند، ماه بعد كسب و كار پر درآمدی دارند. باید این را كاملا فراموش كنید و بدانید كه حداقل یك سال سختِ كاری پیش رو است. افراد باید در انتخاب تیم و افرادی كه می خواهند با استارتاپ كار كنند بسیار دقت كنند چراكه بهترین ایده ها در صورت نبود تیم اجرایی متخصص و یكپارچه با شكست مواجه می گردد.

**اتصال به شتابدهنده ها
جعفری اضافه كرد: در این مسیر ریسك های زیادی وجود دارد. ریسك های بودجه و ریسك های قوانین و مقررات. فین تك یعنی استفاده نوآورانه از فناوری برای ارتباطات مالی. وقتی كاری نوآورانه باشد، در مقابل كسب و كارهای سنتی قرار می گیرد و بطور قطع جبهه گیری و مقاومت از سمت آنها وجود دارد و همین مسئله ریسك خیلی زیادی بوجود می آورد. مهم ترین سفارش من به افرادی كه قصد دارند در این مسیر حركت كنند این است كه حتما به مجموعه بزرگ تری مثل شتاب دهنده ها و مراكز رشد بپیوندند تا بتوانند از ظرفیت های آنها هم از نظر تجربی، فنی و مالی استفاده كنند.»
این فعال فناوری مالی در انتها با اشاره به این كه شركت در جشنواره ها و مسابقات می تواند در پیشرفت كسب و كارهای نوپا بخصوص فعالان حوزه فین تك اثرگذار باشد، اظهار داشت: حضور در نمایشگاه ها و رویدادها، كوچك یا بزرگ، فواید بسیاری برای استارتاپ ها دارد. از یك طرف ابزار قدرتمندی برای دسترسی به مشتریان فعلی و ملاقات با مشتریان جدید است تا كسب و كارها بتوانند برندی قابل اعتماد بسازند. از سوی دیگر، شانس برقراری ارتباط با شركای تجاری بسیاری را فراهم می آورد كه سبب رشد كسب و كار می گردد.»
علمی*م.ش*


1397/10/21
22:06:57
5.0 / 5
4540
تگهای خبر: آنلاین , اپل , اپلیكیشن , بازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات