جزئیات تامین نیازهای پردازشی فوق سریع در شبكه ملی اطلاعات با ابررایانه ایرانی

جزئیات تامین نیازهای پردازشی فوق سریع در شبكه ملی اطلاعات با ابررایانه ایرانی دیجیتالر: طرح ابررایانه سیمرغ، با هدف اصلی تامین نیازهای پردازشی فوق سریع در شبكه ملی اطلاعات در دانشگاه ها، مراكز تحقیقاتی، دستگاه های دولتی و بخش خصوصی شروع شده است.


به گزارش دیجیتالر به نقل از ایسنا، امروزه باتوجه به پیچیدگی مسائل علمی و صنعتی و حجم بالای محاسبات مورد نیاز، در اختیار داشتن ابررایانه های پرقدرت و بهره برداری بهینه از آنها، یکی از ابزارهای استیلای علمی و صنعتی کشورها و یکی از ستون های اصلی تولید دانش و پیشرفت در علوم و صنایع بشمار می رود.
بر این اساس جهت حضور در فهرست کشورهای دارنده فناوری های پیشرفته، نیاز اساسی به سامانه های پردازش فوق سریع و ابررایانه وجود داشت. از طرفی دیگر، ابررایانه کالایی راهبردی و راهبردی شمرده می شود که مشمول تحریم های ظالمانه مقابل کشورمان قرار گرفته و باید امکان پاسخگویی به نیازهای کشور در این عرصه فراهم گردد.
به پرقدرت ترین کامپیوتر ها در هر زمان ابررایانه گفته می شود که توان حل مسائل پیچیده علمی و صنعتی را باتوجه به قدرت محاسباتی و قدرت بالا دارند. توان محاسباتی ابررایانه ها هزاران بار بیشتر از توان محاسباتی کامپیوتر های معمول و متعارف است؛ بعنوان مثال پیش بینی آب و هوا در کمتر از چند ثانیه توسط ابررایانه ها قابل انجام است و برای سایر کاربردها مانند تحلیل زمین شناسی، تهیه خروجی از تصاویر، تحلیل داده های ژنتیک، تحلیل داده های موشکی و هسته ای نیازمند ابررایانه های با توان پردازشی بسیار بالا هستیم.
حوزه های کاربردی از قبیل هوش مصنوعی، کلان داده ها، اینترنت اشیا و زنجیره بلوکی تاثیر بسزایی برای سرعت بخشی به نیاز به ابررایانه در سال های پیش رو خواهد گذاشت. هم اکنون برخی از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دارای ابررایانه با قدرت پردازشی محدود هستند که توسعه ظرفیت های موجود آنها با در نظر گرفتن روند افزایشی حجم داده ها و نیازهای پردازشی و تحلیلی کشور اجتناب ناپذیر است.
در نتیجه پژوهشگاه ICT از طرف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شد تا طرح ابررایانه سیمرغ را با همکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به سرانجام برساند برای اینکه ایجاد یک ابررایانه پرظرفیت برای ارائه خدمات پردازشی در سطح گسترده می توانست بعنوان ابزاری راهبردی در جهت تسریع پیشرفت های علمی، مهندسی و فناورانه کشور به کار گرفته شود.

ظرفیت پردازشی طرح ابررایانه سیمرغ
احسان آریانیان - مدیرگروه سامانه های پردازش وب و رایازبان - درباب ظرفیت پردازشی طرح ابررایانه سیمرغ اظهار داشت: در طرح این ابررایانه، دستیابی به مدل مهندسی و پرتوتایپ ابررایانه با ظرفیت پردازشی حدود ۱۶۰ ترافلاپس در گام اول طرح و توسعه آن به مقیاس پتافلاپس در گام دوم طرح پیش بینی شده است.
طبق اظهارات او، همزمان با دستیابی به ابررایانه در مقیاس پتافلاپس، انجام مطالعات تحقیقاتی جهت توسعه ابررایانه به مقیاس اگزافلاپس، در طرح ابررایانه سیمرغ در نظر گرفته شده که توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و با همکاری بخش دولتی و خصوصی و دانشگاه های توانمند کشور برای اجرای آن برنامه ریزی شده است.
بگفته این مسئول پژوهشی، از لحاظ فرایندی گام های مورد نیاز جهت راه اندازی ابررایانه سیمرغ شامل تحلیل و طراحی، تدارک و تامین تجهیزات و سپس راه اندازی و ارائه سرویس است که کارهای تحلیل و طراحی الان شروع شده و زمان افتتاح گام اول این طرح انتهای سال جاری پیش بینی می شود.
او با اشاره به برخی قوانین در این عرصه اظهار داشت: بعضی از قوانین و سیاست های بالادستی که لزوم تمرکز بر طرح ابررایانه سیمرغ را بیش از پیش نشان میدهد شامل ماده ۲ و ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباب تکلیف به ایجاد بستر مناسب برای ارتباطات و آمایش و پردازش اطلاعات و همین طور تکلیف بر توسعه و ترویج ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور و تامین زیرساخت های مورد نیاز آن بمنظور دسترسی آحاد مردم به خدمات پایه مورد نیاز می باشد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن ما بند یک و ۵ اصل سیاست های کلی قانون اقتصاد مقاومتی را داریم که به ارتقای جایگاه جهانی کشور، افزایش سهم تولید و صادرات خدمات دانش بنیان و همین طور اولویت دادن به تولید محصولات و دادن خدمات راهبردی اشاره نموده است.
این عضو هیات علمی به بند ۲ و ۴ سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات نیز اشاره و اظهار نمود: بندهای مذکور درباب عدم اتکای شبکه ملی اطلاعات به شبکه های غیر از خود، در تامین کلیه زیرساخت های خدمات پایه کاربردی موردنیاز داخل کشور با ظرفیت و کیفیت لازم و همین طور گسترش ظرفیت و ایجاد امکانات لازم جهت شکل گیری اقتصادی خدمات بومی است که در نهایت تکلیف به توسعه خدمات مراکز داده و خدمات ابری همچون نمونه های الزامات در طرح ابررایانه سیمرغ هستند.






منبع:

1399/06/02
20:02:27
5.0 / 5
1873
تگهای خبر: ارتباطات و فناوری اطلاعات , اینترنت , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات