نتایج آزمایش بالینی واكسن آنفلوآنزای جهانی موفقیت آمیز بود
خراسان رضوی نتایج مرحله یک آزمایش بالینی، واکسن آنفلوآنزای جهانی که می تواند چندین سال در مقابل مجموعه ای از ویروس های آنفلوآنزا محافظت ایجاد نماید، موفقیت آمیز بوده، به خوبی تحمل شده و پاسخ ایمنی قوی بوجود آورده است.
به گزارش فری تینک، این واکسن آنفلوآنزای منتخب، ویروس آنفلوآنزا که مشهور به بی ثباتی است را هدف قرار می دهد. تغییر مداوم ژنتیکی ویروس آنفلوآنزا به این مفهوم است که برای ادامه مقابله با آنفلوآنزا، به صورت منظم احتیاج به یک واکسن جدید داریم.
آنتونی فائوچی اظهار داشت: «ویروس آنفلوآنزا درواقع تنها ویروسی است که به صورت مداوم از فصلی به فصل دیگر تغییر می کند، بنابراین تنها ویروسی است که انسان را آزار می دهد و مجبور هستیم سالانه به صورت تقریبی یک واکسن به روز شده دریافت نماییم که در حقیقت این مورد برای انواع واکسن ها به غیراز آنفلوآنزا بی سابقه است.»
به قول فائوچی، آنفلوآنزا به خاطر توانایی اش در تغییر منظم ساختارش، موردتوجه قرارگرفته است. ویروس های آنفلوآنزا گروه متنوعی هستند. علاوه بر این، آنها ویروس های RNA هستند که جهش بیشتری نسبت به همنوعان مبتنی بر DNA خوددارند. همچنین، آنفلوآنزا یک ویروس «قطعه قطعه شده» است، به این مفهوم که می تواند قسمت هایی از RNA خویش را به ویروس های دیگر آنفلوآنزا منتقل کند و امکان ایجاد ترکیبات ناگهانی جدیدی را فراهم آورد که به هیچ وجه برای سیستم ایمنی بدن شناخته شده نیست.
فیلیپ دورمیتزر سخنگوی مرکز تحقیقات واکسن فایزر (Pfizer) اظهار داشت: «این مشابه جفت شدن در پستانداران یا موجودات دیگر است و باردیگر مرتب سازی کروموزوم و افزایش تنوع ژنتیکی نسل صورت می گیرد.»
مانند ویروس کرونا، آنفلوآنزا مملو از پروتئین هایی است که هماگلوتینین و نورآمینیداز نامیده می شوند. این پروتئین ها چنان حیاتی هستند که انواع آنفلوآنزا را به نام آنها نام گذاری می کنیم؛ مانند بیماری همه گیر آنفلوآنزای خوکی H۱N۱ در سال ۲۰۰۹، یا ویروس آنفلوآنزا مرغی H۵N۱ آسیایی، این پروتئین ها نحوه ورود و خروج ویروس به سلول را کنترل می کنند.
این پروتئین ها به صورت مداوم در حال تکامل هستند و آنان را قادر به شکست سیستم ایمنی بدن، حتی بعد از تحریک واکسن آنفلوآنزا می کند، اگر واکسن ازنظر کافی با ویروس مطابقت نداشته باشد، می تواند با کمترین اثر تغییر کند. این تحرک منظم رانش آنتی ژنیک نامیده می شود.
گاهی اوقات، ترکیب مجدد به کلی چشم گیر است و سبب ایجاد نوعی آنفلوآنزا بسیار متفاوت از اجداد خود می شود، به حدی که در عمل یک ویروس به صورت کامل جدید تلقی شود. وقتی این اتفاق می افتد، بعنوان شیفت آنتی ژنیک شناخته می شود که شاید منشاء همه گیری آنفلوآنزا در سال ۱۹۱۸ باشد. نیازی به گفتن نیست که می تواند بسیار کشنده باشد.
متلاشی کردن ساقه
تغییر آنتی ژنیک، سناریوی ترسناک است و تغییر شکل منظم آنفلوآنزا برای کشتن صدها هزار نفر در سال را رقم می زند. واکسن های آنفلوآنزا می توانند خطر را کاهش دهند، اما اغلب حتی کمتر از ۵۰ درصد اثر ضدویروس دارند. سال جاری، مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری ها (CDC) کارایی واکسن را فقط ۴۵ درصد ثبت کرده است. در سال ۲۰۱۸ که سالی مرگبار بود، واکسن ۳۶ درصد موثر بود.
واکسن های آنفلوآنزا فعلی سبب می شوند بدن آنتی بادی هایی تولید نماید که سر پروتئین را هدف قرار می دهند. آنتی بادی ها با شناسایی و خنثی سازی مواد خارجی مانند پروتئین هماگلوتینین بعنوان سیستم دفاعی بدن عمل می کنند؛ اما توانایی جهش سریع سر امکان دارد قدرتمندترین دفاع آنفلوآنزا باشد. با آخر فصل آنفلوآنزا، واکسن منسوخ شده است و محققان در حال کوشش برای پیشبینی ساختار مولکولی ویروس سال آینده هستند.
برای غلبه بر این ضعف، واکسن جهانی آنفلوآنزا که آزمایش ها مرحله یک آن به پایان رسیده است، نه بر روی سر پروتئین "H" بلکه بر ساقه پایدارتر آن تمرکز دارد. نه تنها ساقه پروتئین اغلب تغییر نمی کند، بلکه تحقیقات قبلی نشان داده است که آنتی بادی های ساقه می توانند به محافظت از افراد در مقابل چندین نوع آنفلوآنزا کمک کنند و آنرا بعنوان یک هدف اصلی قرار دهند.
اما تمرکز بر ساقه پروتئین H چالش هایی به وجود می آورد و معلوم شده که ایجاد آنتی بادی های سر مهم تر از ایجاد آنتی بادی های ساقه است؛ اما ساقه های بدون سر به خودی خود از هم می پاشند، ازاین رو واکسن مناسبی نمی سازند.
برای غلبه بر این مسأله، گروه تولید واکسن آنفلوآنزای جهانی، سری مصنوعی به نام کیمرا (هر سازواره یا اندامی که از دو یا چند یاخته ی غیر متشابه (ازنظر ژنتیک) تشکیل شده) تولید کرده است که سیستم ایمنی بدن را تحریک نمی کند و امکان تمرکز بر ساقه را به سلول های ایمنی می دهد.
نویسندگان در Nature Medicine اعلام کردند: «نتایج تحقیق نشان داده است که هماگلوتینین های کیمریک این پتانسیل را دارند تا بعنوان واکسن های جهانی که به صورت گسترده از بدن در مقابل ویروس های آنفلوآنزا محافظت می کنند، تولید شوند.»
واکسن جهانی آنفلوآنزا یکی از اهداف ایمنی شناسی است. اگر به صورت موثر و گسترده مورداستفاده قرار بگیرد، می تواند فقط با توقف انواع منظم آنفلوآنزا، ده ها میلیون زندگی را در خلال چند دهه آینده نجات دهد. ازآنجایی که بخش پایدار ویروس آنفلوآنزا را هدف قرار می دهد، همینطور امکان دارد در مقابل انواع جدید آنفلوآنزا که احتمال ایجاد همه گیری دارند هم موثر باشد.
باآنکه این تحقیق یک گام اساسی است، اما باید توجه داشت که این مطالعه ثابت نکرده است که درواقع واکسن می تواند از آنفلوآنزا جلوگیری کند یا خیر.
تحقیقات مرحله یک بر مبنای تعداد شرکت کنندگان کمتر است (این تحقیق فقط ۶۶ نفر آزمودنی داشت) و بررسی نشده است که آیا واکسن از سرایت پیشگیری می کند یا خیر؛ مرحله یک فقط بررسی ایمنی پایه است.
نکته کلیدی دیگر اندازه گیری پاسخ ایمنی است، آیا با تزریق واکسن آنتی بادی زیادی تولید می شود و به خصوص در مورد واکسن آنفلوآنزای جهانی بسیار مهم می باشد که آیا واکسن نوع آنتی بادی مناسب را ساخته است یا خیر.
پاسخ به هر دو سوال، در مورد این واکسن، مثبت است. این نخستین بار بود که یک تحقیق مرحله یک بر روی انسان، به دنبال یک واکسن منطقی طراحی شده است که توانایی محافظت در مقابل انواع آنفلوآنزای فصلی و همینطور همه گیری آنفلوآنزا را دارد.
منبع: دیجیتالر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب