گسترش شایعه در رسانه های اجتماعی

گسترش شایعه در رسانه های اجتماعی به گزارش دیجیتالر اطلاعات غلط، شایعات و پیام های دروغین كه در رسانه های اجتماعی هند به سرعت منتشر می شود، معضل جدید برای جامعه ای به حساب می آید كه آمادگی مبتلا شدن به خشونت های اجتماعی در آن زیاد است.


به گزارش دیجیتالر به نقل از ایرنا، همزمان با گسترش استفاده از رسانه های اجتماعی در سراسر جهان، هند هم از این فناوریِ سودمند و در عین حال خطرناك بی نصیب نمانده و در تلاش است از این تهدید و فرصت همزمان به شكل مطلوب و در جهت ارتقا ارتباطات اجتماعی بهره بگیرد.
از بین تمام رسانه های اجتماعی كه هم اكنون در سرتاسر جهان مورد استفاده مخاطبین قرار می گیرند، شركت رسانه اجتماعی ' واتس آپ' توانسته است دل هندی ها را برباید.
براساس گزارش عملكرد سالیانه این شركت در 2017، تعداد كاربران فعال این رسانه در هند در ماه فوریه سال 2017 میلادی به بیش از 200 میلیون نفر رسیده است.
در سال 2016 هم بیش از 16. 32 درصد از جمعیت هند به رسانه های اجتماعی دسترسی داشته اند. 'یوتیوب'، 'فیس بوك' و 'واتس آپ' محبوب ترین رسانه های اجتماعی در هند هستند.
از هر چهار نفر در هند یك نفر دارای یك گوشی هوشمند است. در كشوری كه دارای جمعیتی معادل 1. 3 میلیارد نفر است، این آمار یعنی 300 میلیون نفر در هند دارای گوشی هوشمند هستند. هند بزرگ ترین بازار خدماتی شركت 'واتس آپ' در جهان است.
اما محبوبیت این رسانه اجتماعی در هند دارای جنبه های منفی هم می باشد. اطلاعات غلط، شایعات و پیام های دروغین در رسانه های اجتماعی به سرعت منتشر می شوند. در آخرین موارد انتشار شایعه و اخبار دروغ در واتس آپ كه در هند اتفاق افتاد، گروهی از مردم محلی خشمگین، چند فرد بی گناه را به قتل رساندند.
رشد كاربران واتس آپ در هند با یك موج سیاسی و فعالیت اجتماعی و مذهبی در این كشور همراه شده است. احزاب سیاسی، به خصوص حزب حاكم بهارتایا جانتا پارتی (بی جی پی) به طور گسترده برای انتشار تبلیغات خود از این رسانه اجتماعی بهره برده اند.
بسیاری از گروه های مذهبی و اجتماعی وابسته به حزب بی جی پی هم در واتس آپ بسیار فعال می باشند. حزب بی جی پی تلاش كرده تا ذبح گاو و همینطور خوردن گوشت این حیوان را كه از نظر هندو ها مقدس است، در هند متوقف كند. در این راستا گروه های اجتماعی زیادی با هدف مقابله با كشتار گاو در واتس آپ بوجود آمده اند. این گروه ها به صورت فعال افرادی را كه مظنون به خوردن گوشت گاو و ذبح آن هستند مورد هدف قرار داده اند.
در ماه سپتامبر سال 2015، در یك روستا در نزدیكی دهلی نو پایتخت هند، یك گروه محلی محافظت از گاو به یك فرد مسلمان كه مظنون به خوردن گوشت گاو شده بود حمله كرده و وی را به قتل رساندند. این گروه همینطور فرزند وی را هم به شدت مجروح كردند. پلیس به این مورد رسیدگی نكرد اما انتشار خبر آن در شبكه اجتماعی واتس آپ سبب زمینه های سازی برای رفتاری مشابه در ایالت های دیگر هند شد.
تمام روند شكل گیری این حادثه اجتماعی تلخ به كمك شبكه اجتماعی واتس آپ شكل گرفت به صورتی كه فیلم این فرد در حال خرید گوشت گاو برای نخستین بار در واتس آپ منتشر گردید و سپس افراطیون این فیلم را بین خود منتشر نمودند. خبرنگار روزنامه پرتیراژ و معروف هندو، در زمان وقوع این حادثه نوشت: مردم این خبر را خواندند و شنیدند، اما آنها ضد فردی كه به خیال خودشان جرمی مرتكب شده بود به پلیس شكایت نكردند، آنها مستقیم به روستای او رفته و وی را به قتل رساندند چون واتس آپ داشتند و می توانستند به راحتی هماهنگ شوند، تصمیم بگیرند و اجرا كنند.
كالیانی چادا یك استاد رشته رسانه در دانشگاه 'ماریلند' هم در مقاله ای نوشته است: باآنكه تنش میان گروه های مختلف اجتماعی در هند وجود داشته است اما 'واتس آپ' در حال تقویت این تنش در اندازه و اشكال بی سابقه است. ازاین رو واتس آپ در بسیاری جهات نه تنها انتشار اخبار دروغ است بلكه انتشار آنها با عواقب مستقیم است.
مقامات هندی تابحال نتوانستند در تولید قانون های مربوط به استفاده از واتس آپ در این كشور به سرعت عمل كنند. شركت واتس آپ هم اعلام نموده است كه كنترل انتشار اخبار جعلی كاری پیچیده است.
آلن كاوو یك مهندس در شركت واتس آپ اظهار داشت: یكی از چالش های بزرگ در كنترل پیام های انتشار یافته در واتس آپ، كد گزاری شدن پیام ها است. این یكی از مهم ترین خدمات واتس آپ است كه به حفظ حریم شخصی و امنیت كمك می نماید. اما همین خصوصیت دستیابی به منبع خطرناك ترین پیام های انتشار یافته در واتس آپ را با مشكل روبرو می كند.
پراتیك سینها موسس رسانه ' ای ال تی نیوز'(Alt News) هم در همین رابطه اظهار داشت: پیام های واتس آپ رمزگذاری شده اند. این رسانه به یك وسیله اصلی جهت انتشار شایعات تبدیل گشته است. مردم می دانند كه حتی اگر آنها اخباری را منتشر كنند كه ممكن است به نتایج فاجعه بار مانند كشته شدن انسانی منجر شود، هنوز هم مصونیت قانونی زیادی خواهند داشت.
یك كارشناس مسلمان رسانه های اجتماعی در هند به نام محمد علی هم در مورد قطبی شدن سیاسی هندی ها اظهار داشت: روند دیجیتالی شدن در جامعه بسیار متنوع هند شدیدا افزایش یافته است. اكنون دیگر همه می توانند تولید كننده یك كنش اجتماعی و یا تقویت كننده آن باشند. ما اكنون با میلیون ها روستایی هندی روبرو هستیم كه ازطریق واتس آپ افراطی می شوند.
آساق**267*1144*وحیده دینداری**انتشار دهنده: علیرضا جباری

 

1396/10/25
15:17:10
5.0 / 5
5917
تگهای خبر: شبكه اجتماعی , كاربر , هوشمند , رسانه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
دیجیتالر
digitaler.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دیجیتالر محفوظ است

دیجیتالر

معرفی محصولات دیجیتال و فناوری اطلاعات