اولین صدا از گردباد مریخ منتشر گردید
دیجیتالر: مریخ نورد ˮاستقامتˮ ناسا نخستین صدای گردباد به وجود آمده روی سطح سیاره سرخ را ضبط و ناسا آنرا منتشر نموده است و می گوید، ممکنست این صدا فقط مانند یک باد شدید به نظر برسد، اما دانشمندان می توانند چیزهای بیشتری دریابند.
به گزارش دیجیتالر به نقل از ایسنا و به نقل از انگجت، ناسا اعلام نموده است که مریخ نورد "استقامت"(Perseverance) برای نخستین بار صدای گرد و غبار سطح مریخ را ضبط کرده است.
این فایل صوتی نه فقط ما را با شنیدن یک گردباد فرازمینی آشنا می کند، بلکه همین طور می تواند به دانشمندان کمک نماید تا درک بهتری از چگونگی تأثیر گرد و غبار و خاک مریخ بر ماموریت های آینده سیاره سرخ داشته باشند.
میکروفن تعبیه شده روی ابزار مریخ نورد استقامت موسوم به SuperCam در تاریخ ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۱ یعنی در ۲۱۵امین روز مریخی ماموریت خود این صدا را ضبط کرده است. (یک شبانه روز مریخی یا sol حدود ۴۰ دقیقه بیش از یک شبانه روز روی زمین است.)
این صدا شبیه به وزش باد روی زمین است، اما دانشمندان می توانند اطلاعات بسیار بیشتری از آن دریافت نمایند.
ابزارهای دیگر "استقامت" نیز این گردباد را شناسایی نمودند که تصویر، اندازه گیری دما و فشار این طوفان را شامل می شود. بعلاوه، دانشمندان توانستند از میکروفن برای اندازه گیری دقیق سرعت باد برمبنای شدت صدای تندبادها بهره گیرند.
گرد و غبار عامل مهمی در برنامه ریزی ماموریت های مریخی است، چونکه می تواند سپرهای حرارتی فضاپیما را فرسایش دهد، به ابزارهای علمی آن لطمه برساند، چتر نجات را از کار بیاندازد و پنل های خورشیدی را بپوشاند و از کارایی ساقط کند.
مریخ نورد استقامت قبلاً ۹۰ تندباد و گردباد را در مریخ شناسایی کرده بود که از پیش روی آن عبور کرده بودند، اما این نخستین باری بود که استقامت به اندازه کافی خوش شانس بود که بتواند میکروفن خودرا در زمان عبور گردباد روشن کند.
دانشمندان تخمین می زنند که این گردباد ثبت شده حدود ۲۵ متر عرض و ۱۱۸ متر ارتفاع داشته و با سرعت ۵.۳ متر بر ثانیه حرکت می کرده است. این طوفان نسبتاً جزئی به مریخ نورد صدمه ای نرسانده است.
"استقامت" همین طور تصاویری از این طوفان درحال نزدیک شدن به ثبت رسانده است.
دانشمندان مجبور بودند ابزارهای استقامت را برای افزایش شانس ضبط این طوفان هماهنگ کنند. چونکه این مریخ نورد تنها قطعه های صوتی را به مدت کمتر از سه دقیقه ضبط می کند و این کار را فقط هشت بار در ماه انجام می دهد. این به مفهوم لزوم زمانبندی دقیق و برنامه ریزی برای انجام این کار بود.
جان ادوارد مورز، دانشمند سیاره شناس در دانشگاه یورک می گوید: اگر دوربین به جهت دیگری نگاه می کرد یا روشن شدن میکروفن برای تنها چند ثانیه پس از گذر این گردباد برنامه ریزی می شد، بخش های کلیدی این رویداد گم می شد. گاهی اوقات خوش شانس بودن در علم کمک می نماید.
وی ادامه داد: این گردباد خاص حتی برای مریخ نیز غیرمعمول است. ما مطمئن نیستیم که چرا گرد و غبار در مرکز آن جمع شده است، اما ممکنست بدین سبب باشد که این طوفان هنوز در مرحله اولیه شکل گیری خود بوده است.
این یافته ها اهمیت محیط صوتی را به عنوان مرز جدیدی برای دانشمندان سیاره شناس برای اکتشاف نشان میدهد.
مریخ نورد استقامت با طول حدودا سه متر در تاریخ ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۰ به فضا پرتاب شد و در تاریخ ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ روی خاک مریخ فرود آمد. ناسا از این وسیله نقلیه برای کاوش دهانه جیزرو(Jezero) و جستجوی نشانه هایی از حیات میکروبی باستانی به عنوان قسمتی از ماموریت موسوم به "مارس ۲۰۲۰" استفاده می نماید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب